اقتصاد انرژی

صفحه ما در رسانه های اجتماعی

جمعه 14 بهمن 1401
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
اقتصاد انرژی
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
اقتصاد انرژی
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
خانه نفت و گاز
https://eghtesadenergy.ir/?p=16160

عملیات سوآپ گاز ترکمنستان از مسیر ایران آغاز شد/ قفل ۵ ساله شکسته شد

12 دی 1400 ساعت 14:41
عملیات سوآپ گاز ترکمنستان از مسیر ایران آغاز شد/ قفل ۵ ساله شکسته شد

قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از خاک ایران به مقصد آذربایجان از روز شنبه (۱۱ دی‌ماه) عملیاتی شد.

به گزارش اقتصاد انرژی به نقل از ایسنا، عملیات سوآپ سه‌جانبه میان ترکمنستان، ایران و آذربایجان که هفتم آذرماه در حاشیه پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) امضا شده بود، آغاز شد. ایران بر اساس این قرارداد سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به آذربایجان تحویل می‌دهد.

جواد اوجی- وزیر نفت در روز امضای این قرارداد بیان کرده بود: با امضای این قرارداد گامی رو به جلو در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شد و این قرارداد به تأمین پایدار سوخت زمستانی استان‌های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان کمک می‌کند.

مبرهن است که یکی از فرصت‌های ایران برای افزایش سهم خود از بازار جهانی گاز و تبدیل شدن به قطب گازی منطقه، آذربایجان است که چنین به نظر می‌رسد گام نخست را ایران با امضای قرارداد سوآپ سه‌جانبه، هوشمندانه برداشته است و برای تقویت و توسعه روابط در آینده از طریق دیپلماسی سازنده و فعال می‌تواند به این مهم دست یابد. از دیگر سو موقعیت راهبردی ایران در نزدیکی دارندگان بزرگ ذخایر گازی سبب می‌شود که برای تصاحب سهم ۱۰ درصدی از تجارت جهانی گاز به منابع دیگر کشورهای همسایه نیز اندیشید تا بتوان با استفاده از منابع این کشورها تجارت گاز در منطقه با محوریت ایران را شکل داد.

با همه این اوصاف، بسیاری از ناظران داخلی و خارجی اقتصاد می‌گویند برگ برنده ایران، استفاده از فرصت‌های ترانزیتی است که گویا راهبرد آمریکا برای منزوی کردن ایران از این مسیر به بن‌بست رسیده است. سوآپ سبب وابسته شدن کشورهای حوزه مرز شمالی به کشور می‌شود که این موضوع تحکیم و تقویت روابط سیاسی و ثبات سیاسی در منطقه را نیز در پی خواهد داشت.

مدیر پیشین امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران درباره این قرارداد می‌گوید: اگرچه حجم قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از مسیر ایران به آذربایجان بالا نیست، اما آغاز آن را باید به فال نیک گرفت زیرا با رفع مشکلات اقتصادی و افزایش تولید نفت و گاز در کشور، ایران می‌تواند ثابت کند نه‌تنها عرضه‌کننده نفت و گاز تولیدی خود است، بلکه می‌تواند مسیر مناسب و امنی برای انتقال نفت و گاز کشورهای همسایه به اشکال مختلف باشد.

حجت‌الله غنیمی‌فرد، معتقد است: اگر دیپلماسی انرژی را حرفه، فعالیت و مهارت روابط بین‌المللی بدانیم قرارداد سوآپ گاز در این قالب قرار می‌گیرد و همسو با دیپلماسی انرژی کشور است.

ترکمنستان و دولت وقت افغانستان تلاش داشتند با اجرای طرح انتقال گاز ترکمنستان – افغانستان – پاکستان – هند موسوم به تاپی (TAPI) ایران را یک‌بار برای همیشه از معادلات گازی منطقه خارج کنند. حالا شرایط تغییر کرده و دولت‌های ذی‌نفع متوجه این واقعیت شده‌اند که تا زمان تحقق تاپی خیلی باید صبر کنند. سرمایه‌گذاری سنگینی هم لازم است که حالا هیچ سرمایه‌گذاری در شرایط پر ابهام منطقه حاضر به ورود نیست. در هر صورت این حالا نخستین پنجره راهبردی گازی ایران به همسایگان است. قدم کوچکی است، اما همیشه مسافت‌های طولانی با قدم‌های کوچک طی می‌شوند.

ترکمنستان دسترسی به آب‌های آزاد برای ورود به بازارهای صادراتی را در سر می‌پروراند و در این میان ایران گزینه مهمی است زیرا به‌راحتی می‌تواند به آب‌های جنوبی دسترسی یابد و گاز خود را صادر کند و در صورت تحقق این موضوع در آینده ما نیز از آن منتفع خواهیم شد.

بی‌شک توافق سوآپ گازی پایان ماجرا نخواهد بود، اگر این قرارداد به مرور زمان به‌صورت هوشمندانه مدیریت شود، دستاوردهای باارزشی در آینده نصیب کشور می‌کند، برقراری این کانال ارتباطی ما با ترکمنستان در شرایطی که ایران با تحریم‌های خصمانه روبه‌روست، می‌تواند نقطه عطفی برای پایان بسیاری از تنش‌ها در منطقه و باز شدن مسیرهای ارتباطی باشد.

اما ایران با بیش از ۳۴ تریلیون مترمکعب ذخیره گازی (دومین دارنده ذخایر گازی جهان) در منطقه‌ای قرار گرفته است که تقاضاکنندگان برای این سوخت ارزشمند و پاک روزبه‌روز در حال افزایش هستند و ایران می‌تواند بازار تشنه منطقه را سیراب کند. بررسی گفته‌های کارشناسان هم حاکی از برداشتن گام درست از سوی وزارت نفت است که با استمرار آن، ایران از «فروشنده انرژی» به «قطب انرژی» تبدیل می‌شود؛ این قرارداد گام نخست دولت سیزدهم بوده است.

🖨
برچسب: ایرانتحریمترکمنستانتیترسوآپ گاز

مطالب مرتبط

سامانه برق خورشیدی پنج کیلوواتی حمایتی افتتاح و بهره‌برداری می‌شود
آب و برق

سامانه برق خورشیدی پنج کیلوواتی حمایتی افتتاح و بهره‌برداری می‌شود

توسط فاطمه شعبانی
13 بهمن 1401
0

به گزارش اقتصاد انرژی و به نقل از ایلنا، سید محمد حسینی نژاد مدیر عامل شرکت توزیع نیروی برق استان...

منصوب "دستیار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌ بنیان در ساماندهی و توسعه زیرساخت‌ های فناوری و نوآوری"
انرژی های نو

دستیار معاون علمی در ساماندهی و توسعه زیرساخت‌های فناوری منصوب شد

توسط کوثر فاروقی
13 بهمن 1401
0

به گزارش اقتصاد انرژی و به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، روح الله دهقانی معاون...

نوشته بعدی
مسئولیت‌های اجتماعی از مهم‌ترین ارکان صنعت پتروشیمی

مسئولیت‌های اجتماعی از مهم‌ترین ارکان صنعت پتروشیمی

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یادداشت

آرشیو
افزایش نرخ دلار و ضرورت ثبات قیمت ها در حمایت از تولید
راهکار محققان MIT برای تبدیل پسماندهای پلیمری به مواد ساده تر با فناوری جدید
اختصاصی/ فروش تضمینی در قراردادهای فراسرزمینی

آخرین اخبار

سامانه برق خورشیدی پنج کیلوواتی حمایتی افتتاح و بهره‌برداری می‌شود

دستیار معاون علمی در ساماندهی و توسعه زیرساخت‌های فناوری منصوب شد

قیمت جهانی نفت در ۱۴۰۱/۱۱/۱۲

تولید روزانه نفت اوپک در نخستین ماه 2023

امروز شاهد افتتاح نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی دامغان خواهیم بود

کمک ایده‌ های نوآورانه به کارآمدتر شدن حکمرانی در کشور

سرپرست ستاد آب، اقلیم و محیط زیست معاونت علمی:
حمایت از پایان‌ نامه‌ها و پژوهش‌ های ارتقادهنده فناوری‌ های حوزه آب، اقلیم و محیط‌ زیست

مدیرعامل بورس انرژی ایران:
آغاز معاملات “برق سبز” در بورس انرژی

دیروز در بورس انرژی رقم خورد؛
بیش از ۱۰ هزار و ۴۰۰ تن فرآورده هیدروکربوری معامله شد

ارزش معاملات هفته دوم بهمن‌ ماه بورس انرژی ایران برابر با 19.5 هزار میلیارد ریال

بنزین در کشور تمام شد | هشدار وزیر نفت

مدیرعامل بورس انرژی ایران: بزودی معاملات برق سبز در بورس انرژی ایران آغاز می‌شود

«احسان امینی»، آتشنشان پتروشیمی جم سرمربی تیم ملّی کشتی ایران شد

برگزاری جشن روز جهانی تالاب‌ها به میزبانی پتروشیمی پردیس در پارک ملی دریایی نایبند

۴۰ تا ۹۰ درصد تجهیزات صنعت پتروشیمی بومی است

مراکز آموزش مهارتی در صنایع پتروشیمی استان بوشهر راه‌اندازی شود

گاز به‌زودی به تنها بندر اقیانوسی ایران می‌رسد

حضور شرکت نفت ایرانول در چهاردهمین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی عسلویه

لاوروف: انرژی در اولویت همکاری‌های روسیه و پاکستان است

کشف ۲۵ هزار لیتر نفت یارانه ای از یک واحد صنعتی در هشترود

  • ارتباط با ما
  • درباره ما
  • RSS
  • آرشیو
نتیجه ای یافت نشد
مشاهده همه نتایج
  • صفحه نخست
  • پتروشیمی
  • نفت و گاز
  • آب و برق
  • بازار انرژی
  • بورس انرژی
  • انرژی های نو
  • دیپلماسی انرژی
  • مسئولیت های اجتماعی

تمامی حقوق پایگاه خبری اقتصاد انرژی محفوظ است